Emprenye Nedir?

Emprenye Nedir?


  Ahşabın olumsuz şartlara karşı dayanıklılığını arttırabilmek ve ağaç kaynaklarının tükenmesini önlemek için emprenye işlemi; dünyanın geleceği düşünüldüğünde ekolojik ve ekonomik açıdan en uygun çözümdür.

  Emprenye, çeşitli yöntemlerle değişik kimyasal maddelerin ahşabın bünyesine emdirilmesi işlemidir. Emprenye işleminin uygulanabilmesi için birçok yöntem bulunmaktadır. Ancak bu yöntemler arasında emprenye maddesinin azami derinliğe işlemesini sağlayan işlem tankında vakum basınç metodu en etkili ve en ekonomik yöntemdir. Bu yöntemle ahşabın düşmanları olan toprak,su, tuzlu su, her türlü nemli ortam, mantar, böcek ve termit saldırılarının olumsuz etkileri yok edilir. Emprenye işlemi sayesinde ahşabın hizmet ömrü en az on kat artmaktadır. Örneğin, doğal halde 5 yılda çürüyen bir elektrik direği, emprenye işlemi gördükten sonra açık hava şartlarında ve toprakla temas halinde bile, boya dahil hiçbir bakım gerektirmeden en az 50 yıl dayanmaktadır.

  Emprenye işlemi, önkoruma olarakta bilinir ve kullanılacak ahşabın cinsine, sertliğine ve bazen de boyutlarına göre değişiklik gösterir.




Emprenye İşlemi Aşamaları
Emprenye işlemi veya bir diğer adıyla önkoruma işlemi görecek ahşap malzemenin mümkün olduğu kadar son kullanma ölçülerine getirilmiş olması gerekmektedir. Bunun nedeni ise, emprenye işleminde kullanılan emprenye kimyasallarının fiyatlarının yüksek olmasıdır. Yani ahşapa işleteceğiniz her litre emprenye maddesi ek maliyet demektir. Dolayısıyla ahşap malzeme son kullanma ölçülerine getirilmelidir.

Emprenyeli ahşap yükleme arabasına düzgün bir şekilde yerleştirildikten sonra, emprenye işlemi esnasında hareket etmemesi için bağlanır. Ahşap malzemenin yerleştirilmesi sırasında aralara çıta konularak yüzey temasının arttırılması sağlanmalıdır. Yerleştirilmesi tamamlanan ahşap malzeme otomatik olarak emprenye işlem tankının içine alınır. Otomatik olarak içeri ve dışarı yönde çalışan yükleme arabası işlemin insan gücüne ihtiyaç duymadan, rahatlıkla yapılabilmesini sağlar.

Emprenye işlemi görecek ahşap malzeme emprenye işlem tankına alındıktan sonra, işlem tankının kapağı kapatılır. Bu aşamadan sonra ahşap malzeme emprenye işlemine hazırdır.

İlk aşama ön vakum işlemidir. Ön vakumda amaç, ahşabın hücre boşluklarını açmak ve emprenye maddesinin ahşabın öz bölgesine kadar işlemesini sağlamaktır. Ahşabın cinsine ve kuruluğuna göre değişen sürelerde vakum yapılır. Vakum aşamasında alt sınır 600 mmHg' dır. Sistem vakum altındayken emprenye maddesinin emprenye işlem tankına transferi yapılır. Bu sırada vakum git gide düşer ve sıfırlanır. Vakum sıfırlanırken de işlem tankı emprenye maddesi ile dolmuş olur.

Emprenye işlem tankı emprenye maddesi ile tamamen dolduktan sonra basınç aşamasına geçilir. Basınç aşamasında uygulanan 12.0 BAR basınçla emprenye maddesinin diri odunun tümüne nüfuz etmesi sağlanır. Basınç işlemi de ahşabın kullanılacağı alana ve ahşabın cinsine göre değişiklik gösteren sürelerde uygulanır. Basınç aşaması tamamlandıktan sonra emprenye işlem tankı boşaltılır. Boşaltılan emprenye maddesi depolama tanklarına pompalanır.

Emprenye işleminin son aşaması olan son vakum, yukarda belirtilen nedenlerle uygun sürelerde  yapılır. Fazla emprenye maddesi geri alınır ve ahşabın nispeten daha kuru çıkması sağlanır. Ancak emprenye işlemi gören ahşap asla kuru olarak dışarı çıkmaz. Emprenye işlemi görmüş ahşabın en 3-4 gün güneş görmeyen bir ortamda kendi halinde kurutulmaya bıraklıması gereklidir.

Artık emprenye işlemi ahşap hazırdır. İşlem tankının kapağı açılır ve hazır ahşap malzeme yine otomatik olarak dışarı alınır.

http://emprenye-basinclikaplar.com/emprenye-nedir.html


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar